Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Netradiční hasičská soutěž dvojic:

Tak jako loni, tak i letos zásahová jednotka společně se sdružením dobrovolných hasičů naší obce uspořádala další ročník netradiční, silově pojaté, hasičské soutěže dvojic. Letos se tato soutěž konala dne 26. 07. v areálu hasičské zbrojnice v Hati. Ačkoliv to zpočátku nevypadalo, tak musím říci, že se na závěr vše povedlo a uskutečnila se tak další zajímavá soutěž pro hasiče i občany.
Proč říkám, že to zpočátku nebylo to pravé ořechové? Nejvíce nás trápilo počasí. Několik dní před naší soutěží si s námi počasí zahrávalo a dělalo si, co chtělo. Chvíli pršelo, chvíli bylo zase pěkně. Vyvrcholením špatného počasí byly páteční přívalové deště, které se naší obci nevyhnuly. Členové zásahové jednotky dokonce museli vyjíždět k dvěma zásahům, kdy museli likvidovat následky těchto přívalových dešťů. Nejprve naší jednotce vyhlásil poplach SOPIS Bruntál, neboli Sektorové operační a informační středisko hasičů v Bruntále. Naše jednotka tedy vyjela, a to nejprve na pomoc hasičům z Darkovic. Zde došlo k zanesení vozovky vrstvou bahna. Následně byli naši hasiči povoláni zpět do naší obce. Zde odstraňovali nánosy bahna a kamení na ulici Šelvická pomocí lopat a jednoho proudu vody z hydrantu. Po odklizení se přesunuli na ulici Na Chromině, kde přívalové deště uvolnily vrstvu kamení. Bylo provedeno jejich odklizení a vyčištění silnice a přilehlých komunikací. Pro případ, že by nastala krizová situace, byla zřízena i požární hlídka, která dohlížela a monitorovala zvýšený průtok vody v našem potoku.
Příprava soutěže se tedy musela odložit na poslední chvíli. Neboť technika, zásahové vozidlo a oděvy se musely po zásazích očistit, vysušit a připravit tak, aby naše jednotka byla akceschopná na další případné zásahy. Naštěstí se toho a následujícího dne počasí již jen zlepšovalo a nebylo třeba zasahovat u dalších událostí.
Sobotní ráno se sešli všichni členové v jedenáct hodin v hasičské zbrojnici a začali připravovat vše potřebné na soutěž. Jedna skupinka vyřešila poslední detaily závodní trasy a následně ji celou sestavila. Umístily a připravily se jednotlivé překážky a všechny prostředky, které bylo potřeba. Ostatní doplňovali vše potřebné do prodejních stánků a připravovali občerstvení a něco k pití pro účastníky naší soutěže. Po skončení všech příprav se již jen čekalo na zahájení soutěže, které bylo naplánováno na čtrnáctou hodinu.
První družstva se začala sjíždět již před třináctou hodinou a začala si prohlížet celou závodní trasu a vymýšlet jak by se dala nejlépe a nejrychleji absolvovat. Jaké překážky jsme si tedy letos na soutěžní dvojice připravili? Po odstartování museli oba cvičící uchopit dvaceti metrovou hadici a smotat ji předem určeným způsobem. Následně i se smotanou hadicí museli překonat několik překážek. První bylo třeba podlézt, druhou přelézt a na závěr opět podlézt. Smotanou hadici bylo třeba umístit do vyznačeného prostoru. Poté mohli soutěžící pokračovat dále. V následující části museli oba sestavit vedení tvořené dvěma savicemi, jedním košem a požární stříkačkou. Po sestavení celého vedení bylo třeba doběhnout k lanu, na kterém byla uvázána těžká pneumatika. Ta se musela přemístit na určitou vzdálenost a umístit na vyznačené místo. Poté museli oba oběhnout kužel a vrátit se na stanoviště, kde byla přichystána nosítka se zátěží. Ta bylo potřeba přenést na další místo, kde se musela odložit. Po těchto disciplínách již někteří soutěžící byli na dně svých sil. Museli však překonat ještě jednu překážku. Touto překážkou byla dvou metrová bariéra. Organizátoři však nebyli tak přísní a dovolili soutěžícím překonat bariéru pomocí žebříku. I tak bylo překonání bariéry pomocí žebříku pro některé dosti tvrdým oříškem. Závěrem museli ještě oba soutěžící doběhnout do cíle, kde jim byl stopnut výsledný čas.
Mnozí z Vás si jistě říkají, že na tom nic těžkého není. Ti, kdo však tuto soutěž absolvovali a zdárně ji dokončili, v cíli mluvili o opaku. Jednalo se o zkoušku lidské vůle, vytrvalosti a touhy dokončit tuto netradiční soutěž. Velice tedy obdivuji všechny účastníky z řad hasičů, ale také ne-hasičů, kteří se odhodlali a soutěž si zkusili.
Závěrem bych chtěl ještě vyjádřit jednu věc. Ačkoliv jsme tuto soutěž vyhlašovali v místním rozhlase, dále v rádiích, rozesílali pozvánky a vyvěšovaly plakáty, tak je velice smutné, že na takovou zajímavou soutěž se nepřijde nikdo podívat. Kromě soutěžících, přátel a rodin nás hasičů z Hati nepřišel nikdo. Je to velice smutné, že se tady v naší obci pořádá taková soutěž a všichni sedí doma u televizí a internetu. Vždyť projít se po naší obci, udělat si pěknou procházku a zastavit se například u hasičské zbrojnice, kde byla možnost poklábosit si s přáteli je podle mě to nejkrásnější co může být… .


Autor: Zdeněk Janoš
člen JSDH Hať
10. 08. 2008

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať