Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Povodně 2010, aneb první vlna v měsíci Květnu:

Jako většinu obcí na Moravě, tak i naši obec Hať zasáhly o víkendu (od 15. 5.) velmi silné deště. Jelikož pršelo již několik předešlých dní, tak docházelo k rychlému stoupání hladiny místního potoka Bečva a také ke stoupání vodní hladiny na hrázi. Velké množství vody nejen u nás v obci zatopilo sklepy a studně a způsobovalo další materiální škody. K nekončícímu dešti se v neděli a v pondělí přidal velmi silný vítr, který v nárazech lámal a vyvracel stromy, které již velmi nasátá půda nedokázala udržet.

Neděle:

K odstraňování následků, monitoringu situace, odčerpávání vod byla povolána místní jednotka dobrovolných hasičů - JSDH Hať. První poplach byl jednotce vyhlášen před třetí hodinou v neděli odpoledne. Hasiči vyjeli s vozidlem IFA W50-L k odčerpání nádrže na ulici Na Chromině, kde voda přetékala přes horní okraj nádrže.

Další poplach byl vyhlášen jednotce o chvíli později a to na odstranění nebezpečných stavů. Z hasičské zbrojnice vyjíždí i druhé vozidlo CAS 25 a vydává se k restauraci U Sv. Mikuláše, kde bylo potřeba odstranit betonový okraj jednoho z menších mostků. Hrozilo, že voda již nebude moci odtékat a zalije přilehlou novostavbu a restauraci. Hasiči s majitelem provedli stržení boční stěny mostku a následně vykopali strouhu, do které se měla svést voda. Po ukončení této činnosti se hasiči přesunuli na další místo a to k mostkům u odbočky na Šilheřovice. Zde provedli vykopání dalšího odtokového kanálu, neboť koryto místního potoka již v těchto místech nestíhalo velké množství vody zachycovat.

Situace se nelepšila. Starosta obce, pan Kotlář vyhlašuje hasičům z Hati stav pohotovosti. Pohotovost hasičů trvala celé tři dny, neuvěřitelných 72 hodin bez přerušení. Za tu dobu hasiči prováděli v neustálých intervalech monitorování rychle se zvyšující hladiny na hrázi nad obcí a její regulaci, dále monitorovali kritická místa na potoku Bečva, poldrech, bočních přítocích potoka a pomáhali a odstraňovali následky různých událostí. V rámci této pohotovosti si hasiči zřídili v hasičské zbrojnici provizorní stanoviště. Zde připravovali a čistili techniku na další výjezdy. Také zde jedli, odpočívali, a když se podařilo a byl chvíli klid, tak i spali. V nočních hodinách se totiž hlídky po určitém časovém intervalu střídaly, neboť bylo potřeba nabrat nové síly.

O půl páté odpoledne hasiči vyjíždí k prvním popadaným stromům. Na silnici směrem na Hlučín v lese Štípky hasiči z Hati provedli rozřezání a odstranění mohutného jehličnanu, který zablokoval hlavní tah do obce Hať. Po odklizení a zprůjezdnění silnice se hasiči vrací na svou základnu a pokračují v monitoringu situace. Hasiči společně se zástupci obce provádí i nadále regulaci průtoku vodní masy skrze stavidlo na hrázi nad obcí.

Další zásah na spadlý strom následoval o půl desáté večer. O několik metrů dále než u předešlého zásahu se vyvrátil další jehličnan. Opět hasiči provedli jeho rozřezání a odklizení mimo vozovku. V průběhu zásahu hasiči uzavřeli nebezpečný prostor a odkláněli dopravu přes další obce. Bohužel se stalo, že někteří řidiči chtěli za každou cenu projet a ušetřit si tak pár minut. Neustále s hasiči smlouvali a snažili se dostat přes místo, kde probíhalo odstraňování následků vyvráceného stromu a kde hrozilo vyvrácení dalších stromů. Do zasažené oblasti v průběhu zásahu nebyl z bezpečnostních důvodů nikdo vpuštěn. Po zlepšení situace a ukončení zásahu byl průjezd vozidlům povolen a hasiči se vrátili na základnu.

Po čtvrt na jedenáct hasiči opět vyjíždí na likvidaci následků spadlých stromů. Nyní se jednalo o tři stromy, které zabránily vozidlům v průjezdu skrze les Štípky do naší obce. Po příjezdu na místo hasiči provedli průzkum, aby zjistili stav situace a mohli začít s odstraňováním popadaných stromů. Jelikož neustával silný nárazový vítr a stromy neustále praskaly a padaly, tak bylo velitelem zásahu rozhodnuto o stažení jednotky do bezpečí. Stalo se totiž několikrát, že hasiči byli upozorněni píšťalou na hrozící nebezpečí a museli několikrát opouštět zasažený prostor. Jednotka se tedy stáhla a velitel s operačním střediskem probral telefonicky stávající situaci. Bylo rozhodnuto, že hasiči označí nebezpečné místo a zajistí silnici tak, aby nikdo do zasažené oblasti nejel. Dále bylo rozhodnuto, že bude provedena kontrola stavu na silnici z druhé strany ze směru z Hlučína. Po příjezdu na místo události z druhé strany bylo zjištěno, že došlo k vyvrácení více stromů a díky silnému větru neustále praskaly další. Po telefonické domluvě s operačním střediskem v Bruntálu bylo rozhodnuto o úplném uzavření silnice. Hasiči pak společně s policií ČR prováděli odklon dopravy a zamezili vjezdu vozidel do lesa Štípky. Následně přijeli zaměstnanci správy silnic a obě silnice úplně uzavřeli. Hasiči se vrací na základnu kolem jedné hodiny ranní.

I v nočních hadinách hasiči z Hati prováděli neustálý monitoring a regulaci průtoku vodní masy z nádrže a na dalších vytipovaných místech.



Pondělí:

V šest hodin ráno vyjíždí hasiči k dalším popadaným stromům. Nyní se několik stromů vyvrátilo na ulici K Hubertu směrem k polským hranicím. Hasiči opět pomocí motorových pil provedli odstranění vyvrácených stromů a zprůjezdnili silnici.

Další vyvrácený strom hasiči z Hati odstraňovali na hřišti kolem deváté hodiny dopoledne. Došlo tedy opět k odstranění vyvráceného stromu pomocí motorových pil.

Podmáčená půda a neustálý déšť měli za následek vyvrácení dalších stromů na silnici v lese Hubert. Hasiči zde zasahovali společně s lesníky a zaměstnanci lesů ČR a prováděli odklizení popadaných stromů a snažili se zprůjezdnit silnici do Polska.

Tohoto dne již hasiči naštěstí k dalším stromům nevyjížděli a mohli tak pokračovat v monitorování situace a na hrázi, poldrech, přilehlých tocích a snažili se regulovat průtok vodní masy skrz stavidla.

Úterý:

Druhého dne v brzkých ranních hodinách je hlášena hasičům další událost a to opět popadané stromy. Opět se jednalo o silnici k polským hranicím. Hasiči k této události vyjeli a pomocí motorových pil vyvrácené stromy rozřezali a silnici zprůjezdnili.

Neustálý déšť stále zvyšoval hladinu potoka a hladinu vody v nádržích a voda již začala prosakovat z nasáté půdy i do sklepů obytných budov. Naštěstí obyvatelé obce Hať myslí na nejhorší dopředu a vybavili se kalovými čerpadly. Spousta lidí tedy čerpala ze svých sklepů vodu svépomocí a hasiče nebylo potřeba volat. V jednom případě již však hasiči museli zasahovat. V dopoledních hodinách vyjeli k čerpání vody na ulici Pekařská, kde starší majitelka, která bydlela v usedlosti sama, měla ve sklepě od 50 do 80 cm vody a nedokázala si sama pomoci. Hasiči provedli natažení hadicového vedení z objektu a pomocí plovoucího čerpadla provedli odsátí vody ze zatopeného sklepa.

Hasiči i nadále prováděli monitoring a regulaci průtoku vody. Naštěstí se počasí umoudřilo a déšť již nebyl tak vydatný. Monitorování situace probíhá celý den a jako předešlé dny i v nočních hodinách. Hasiči se opět na základně střídají po několika hodinách. Jedna skupinka chvíli odpočívá a druhá provádí monitoring celé situace a regulaci průtoku vody.

Středa:

V ranních hodinách vyjíždí hasiči opět k zatopenému sklepu, kdy na ulici Kostelní odčerpávají pomocí plovoucího čerpadla z rodinného domu přes 40 cm vody.

Po odčerpání několika sklepních místností se hasiči přesunují na ulici U střediska, kde zatopená studně začala prosakovat do sklepních prostor. Majitel se snažil svými prostředky odčerpávat vodu sám, ale proud vody byl tak masivní, že již bylo potřeba povolat hasiče. Pomocí požární stříkačky hasiči odčerpali vodu ze studny a následně i ze zatopeného sklepa.

Následně se hasiči přesouvali dále a prováděli další odčerpávání vody ze studní a sklepů v několika domech. V odpoledních hodinách pak hasiči provedli vyčištění ucpaných kanálů na ulici Rychlovecká, neboť z nich vytékala voda ven a vylévala se do zahrad rodinných domů.

O půl čtvrté odpoledne bylo starostou rozhodnuto, že již není potřeba stavu pohotovosti a bylo ukončeno monitorování stavu vodní hladiny na hrázi, kritických místech na potoce. Monitoring a regulaci prováděli nadále zaměstnanci obce. Hasiči se tedy vrátili na základnu, kde provedli menší očistu techniky, osobních ochranných prostředků (obleky, helmy, brodící obuv, …) a následně se všichni rozešli domů.

Stav pohotovosti trval od nedělního odpoledne do středečního odpoledne, neuvěřitelných 72 hodin. Hasiči si na tuto dobu vybírali v práci dovolenou a někteří za tuto dobu nebyli vůbec doma se svými rodinami a blízkými. Takové je odhodlání a snaha pomoci našich hasičů.

Tímto příspěvkem bych jim tedy chtěl za jejich pomoc velice poděkovat. Děkujeme.


Autor: Zdeněk Janoš
Člen SDH Hať.
23. 05. 2010

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať