Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Povodně 2010, aneb druhá vlna v měsíci Červnu:

Po několika dnech nepřestávajícího deště přišly v noci z prvního na druhého v měsíci červen přívalové deště, které napáchaly v naší obci mnohem více škod než první povodňová vlna v měsíci květnu. V případě první vlny se naštěstí hasičům společně se starostou naší obce panem Kotlářem a zaměstnanci obce podařilo zabránit větším škodám a odvrátit nebezpečí v podobě vylití potoka do obytné zástavby. To však již nebylo možné v druhé vlně. Při přívalových deštích spadlo neuvěřitelné množství vody, které podmáčená půda již nedokázala vsáknout a tak došlo k tomu, že veškerá voda, která napršela, stékala do údolí, do naší obce.

Den první:

Vše započalo v noci a vyvrcholilo v ranních hodinách. Situace dosáhla tak kritického stavu, že bylo rozhodnuto o svolání zásahové jednotky dobrovolných hasičů naší obce. Poplach na odstranění nebezpečných stavů byl hasičům vyhlášen chvíli před šestou hodinou ranní a tento jejich výjezd trval až do půl desáté večer.

Nejprve hasiči společně se starostou a zaměstnanci obce prováděli vyhodnocení vzniklé situace. Následně prováděli stavbu provizorních hrází a barikád, které zamezovaly přítoku velkého množství vody do obce. Na některých místech potoka Bečva byla zřízená monitorovací stanoviště. Monitoring byl také prováděn i na hrázi nad naší obcí. Zde docházelo k rychlému zvyšování vodní hladiny a ze stávajícího stavu, který se nelepšil, vyplynulo, že budou poprvé vyzkoušeny bezpečnostní přepady na stavidle. Tato představa nabyla reálných rozměrů a přibližně do hodiny již voda přetékala skrze zmíněné bezpečnostní přepady. V těchto chvílích již nebylo možné provádět regulaci vody z hráze a hasiči se tak zaměřili na problematická místa v naší obci.

Vlivem neustálého deště a obrovského množství vody došlo k zatopení křižovatky a parkoviště pod kostelem a také k zatopení několika míst na ulici Lipová. Další kritická situace byla na ulici Na Stavech, kde se potok Bečva vylil ze svého koryta a zalil přilehlé zahrady, sklepy a garáže obytných budov. Bylo rozhodnuto o dočasném uzavření zatopených silnic a o omezení provozu na některých místech. Hasiči tak prováděli odklon dopravy na výše položené silnice a zabezpečovali, aby nikdo do zatopených částí nevjížděl. Průjezd byl v jednu chvíli povolen jen zemědělské technice a autobusům. V těchto chvílích již bylo možné jen zjišťovat, co voda napáchala a připravovat se na situaci až voda opadne.

Po několika hodinách voda, která rychle zaplavila některé části naší obce, začala pomaličku opadávat a hasičům přibyla další práce. Některé silnice, které byly dříve zaplaveny, byly plné nánosů bahna a kamení a musely být očištěny. Hasiči za pomocí proudu vody a lopat prováděli očistu na těchto ulicích: Kostelní, U střediska, na několika částech ulice Lipová, K Hubertu, také na ulici Na Chromině a na křižovatce a přilehlém parkovišti pod kostelem. Hasiči, v době kdy prováděli očistu silnic i nadále prováděli monitoring a snažili se řešit drobné situace, na které narazili. S opadající vodou bylo možné započít i s čerpáním zatopených sklepů a garáží. V objektech, kde již voda dále nepřitékala z potoka, či přilehlých zaplavených zahrad prováděli pomocí několika agregátů čerpání vody. K odčerpávání bylo použito také velmi silné čerpadlo umístěné v jednom zásahovém vozidle. Dále byla použita přenosná požární stříkačka a plovoucí čerpadlo. Hasiči tedy používali všechnu dostupnou techniku, kterou mají pro tyto případy a kterou je možné použít na čerpání znečištěných vod. Ačkoliv nasadili veškerou techniku, kterou disponují, tak čerpání zatopených sklepů trvalo velice dlouho. Nejvíce míst, kde bylo prováděno čerpání z domů, zatopených sklepů a garáží bylo na ulici Na stavech. Zde ještě o půl čtvrté odpoledne stála na několika místech voda na silnici. Lidem, kteří požádali o pomoc buď přímo hasiče, nebo někoho ze zaměstnanců obce, hasiči nabídli svou pomocnou ruku a provedli vyčerpání vody. Bohužel hasiči ve své snaze pomoci, narazili i na občany, kteří nedokázali pochopit to, že u nich není možné ihned započít s čerpáním vody. Jednalo se o situace, kdy ze zahrady ještě stále přitékala do zatopených sklepů voda. V těchto případech byli vždy majitelé postižených objektů informování o tom, že čerpání u nich proběhne za několik hodin, případně na druhý den. V průběhu čerpání vody hasiči řešili i jiné situace. Museli například odklidit bariéru na kanálových vpustích mezi poli na silnici směrem k Hubertu. Zde bylo provedeno svedení přitékající vody ze silnice do příkopů a bylo započato s pomalým odpouštěním tří obrovských rybníků, které se zde za celý den vytvořily. Po zajištění stabilního průtoku skrze kanálové vpusti se hasiči opět přesunuli na ulici Na stavech a pokračovali v čerpání vody. Poslední událost, která byla hasiči tento den řešena, byla ukončena až po deváté večerní hodině. Pro hasiče však jejich den ještě neskončil, neboť bylo potřeba očistit techniku, doplnit pohonné hmoty jak do vozidel, tak i do všech agregátů. Každý si taktéž čistil a sušil své osobní ochranné pomůcky, aby je mohl na druhý den opět použít. Pro hasiče tedy skončil jejich pracovní den až v pozdních nočních hodinách.



Den druhý:

Ačkoliv probíhalo čerpání vody v průběhu celého předešlého dne, tak den následující bylo v této činnosti pokračováno. Hasiči vyjeli ze své hasičské zbrojnice již v osm hodin ráno a prováděli další čištění cest a odčerpávání vody ze sklepů, ve kterých nebyla odčerpána voda v předešlém dni. Také odčerpávali vodu, která se dostala do sklepů v průběhu předešlé noci z vodních lagun a z přilehlých pozemků. Čerpání a čištění cest bylo provedeno na těchto místech: na několika místech ulice Lipová, dále na ulicích: Na Chromině, Na Stavech, Kostelní, K Hubertu a na mnoha dalších.

Čerpání a čištění silnic hasiči ukončili před pátou hodinou odpolední. Poté ještě provedli očistu a mytí zásahových vozidel, doplňovali pohonné hmoty a připravili veškerou techniku na případný další zásah.


Autor: Zdeněk Janoš
Člen SDH Hať.
08. 06. 2010

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať