Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Hasiči, aneb co se u nás stalo???:

Už je tomu nějakých pár dnů, co jsme Vám přinesli informace o našem sboru a dění v něm. Nyní však přichází chvíle, kdy Vám tyto informace opět a rádi poskytneme. Co se tedy stalo, a co jen povídalo?
Začneme od začátku. Poslední zprávou, kterou jsme se chtěli pochlubit, byla soutěž Fernet Stock Miss Hasička. Této soutěže, jejíž vyhlášení bylo v Klatovech, se zúčastnila naše členka Monika Janošová. Po několika měsících, kdy mohli všichni čtenáři časopisu Alarm Revue hlasovat pro své oblíbenkyně, konečně přišel den, kdy měly být vyhlášeny výsledky této soutěže. Do Klatov, kde se toto vyhlášení konalo, se sjeli zástupci dobrovolných i profesionálních hasičů české republiky a předem pozvané dívky. Naše členka, Monika Janošová se v této prestižní soutěži, která se koná už několik let, umístila v celkovém pořadí jako první vicemiss sympatie. Získala v této soutěži peněžitou odměnu, dárky od sponzorů i od firmy Fernet Stock a překrásnou kytici. Navíc následně získala od našeho sboru náušnice dle svého výběru a velkou kytici.
Po této obrovské slávě, které se nám díky naší člence dostalo, následovaly mnohé další kulturní a společenské akce. Mezi nejvýznamnější, které bychom rádi zmínili, patří účast zástupců našeho sboru na Hasičské mši svaté u hory sv. Anny v Polsku. Této mše se každoročně zúčastňují desítky hasičských sborů nejen z Polska. Naši členové se zúčastnili slavnostního průvodu od místního kostela na horu sv. Anny, kde je vytvořen z přírodního kamene a skály obrovský oltář. Před tímto oltářem vytvořili hasičské delegace s prapory dvě řady, které představovaly cestičku až k oltáři. Následně proběhla sváteční mše svatá s požehnáním všem hasičům. Na závěr obřadu se průvod vrátil ke kostelu, kde byl na památku položen věnec u pomníku Jana Pavla II.
Tato návštěva v Polsku nebyla naší poslední. Náš sbor udržuje několik let družbu s polskými hasiči z nedaleké obce Krzyzanowice. Letošního roku získali naši přátelé z Polska nové zásahové vozidlo. Při slavnostním předávání zásahového vozidla uspořádali kolegové křest a mši svatou. Náš sbor byl srdečně pozván na tuto velkou událost a my jsme pozvání přijali. Zúčastnili jsme se tedy s naší zástavou, což je náš hasičský prapor, slavnostní mše svaté, následně průvodu přes celou obec až ke klubu Manhattan, kde bylo pro všechny přichystáno občerstvení a bohatý program. Našim hasičům bylo dopřáno, že se mohli svést zásahovým vozidlem, které naši polští kolegové používají u různých zásahů.
S našimi kolegy z Krzyzanowic jsme se v letošním roce setkali ještě několikrát. Další událostí, při které jsme naše přátele navštívili, byla oslava 100. let založení sboru. Oslavy byly zahájeny mší svatou v místním kostele v Krzyzanowicích, po ní se všichni přesunuli na místní hřbitov, kde byla položena kytice zemřelým členům. Následoval pochod s hudbou obcí, který byl zakončen v hasičské zbrojnici. Po slavnostním obědě se všichni hosté přesunuli na obecní úřad, kde proběhla slavnostní schůze k stému výročí založení sboru. Byla předána vyznamenání mnoha členům, která převzali i členové naší delegace. Za obec Hať byl vyznamenán starosta obce Pavel Kotlář a za hasiče z Hati Pavel Gajda, Erhard Matuška, Herbert Kamrad. Tito ocenění stáli u zrodu podepsání příhraniční spolupráce mezi našimi obcemi a hasiči jako takovými. Po této slavnostní schůzi oslavy dále pokračovaly na nádvoří místního zámku.
S našimi přáteli z Polska se pravidelně stýkáme a společně jsme se zúčastnili mnoha kulturních, společenských i sportovních akcí. Avšak náš sbor neudržuje jen družbu mezi námi a Polskými hasiči, ale udržuje také s našimi přáteli hasiči z Německa. Letošního roku, jsme s našimi přáteli hasiči z malebné vesničky Quellendorf oslavili jedno z nejdéle trvajících přátelství v Čechách. Jednalo se o oslavy 30. výročí založení družby mezi dobrovolnými hasiči naší obce a jejich německými kolegy. Tyto oslavy se uskutečnily v závěru července a trvaly několik dnů. V rámci oslav se v páteční podvečer dne 27. 7. konal slavnostní průvod od obecního domu, ke kulturnímu domu. Po tomto průvodu proběhlo oficiální fotografování členů SDH Hať, s německými dobrovolnými hasiči z Quellendorfu. Následně proběhla slavnostní schůze, kde vystoupili zástupci z řad našich dobrovolných hasičů, kraje, a starostové. Po této schůzi následovala volná zábava do pozdních hodin.
Na sobotní den těchto oslav byl připraven bohatý program, který se skládal z výletu do hasičského muzea v Ostravě. Navštívili jsme hasičskou centrální stanici v Ostravě. V odpoledních hodinách následoval oběd, a výlet na rybí farmu v Bělé. Ti kdo měli zájem, dokonce zhlédli i malé lázně, které se nacházejí asi 400 metrů od rybí farmy. Od osmi hodin se v areálu hasičské zbrojnice konal karneval s živou hudbou. V jeho průběhu, přesně v jedenáct hodin vypukl velkolepý ohňostroj.
Nedělní dopoledne bylo určeno rodinám, kde byli naši kolegové ubytováni a odpočinku. V jednu hodinu všichni společně poobědvali v nové restauraci U sv. Mikuláše v Hati. V půl třetí začala za hasičskou zbrojnicí netradiční soutěž, ve které museli jednotlivé soutěžní dvojice překonat několik připravených překážek. Po vyhlášení výsledků této soutěže, se sešel organizační výbor z naší i německé strany ve výborové místnosti, kde se domluvili na dalším pokračování naší družby. Naši členové zde byli pozváni do Quellendorfu na návštěvu. Po této schůzi provedli naši členové ukázku požárního útoku, vysvětlili naše pravidla německým přátelům, a ti si ho pak několikrát zkusili. Na závěr provedly ukázku požárního útoku i naše ženy. Následovala společná večeře a volná zábava do pozdních hodin.
Konec oslav byl v pondělí ráno. Kolem deváté hodiny se naši členové s našimi přáteli hasiči z Quellendorfu rozloučili. Od té doby se těšíme na další setkání s těmi báječnými lidmi, hasiči. Mezi další události, kterých jsme se účastnili, byly například oslavy výročí založení sdružení dobrovolných hasičů obce Strahovice, výlet do Jánských koupelí a křest nového zásahového vozidla v obci Markvartovice.
U našich hasičů se toho děje opravdu hodně. Všechno zde nejde opravdu zmínit. Bylo by to na malou knihu. Kdo by měl zájem se něco zajímavého dozvědět, nebo si o nás hasičích něco pěkného přečíst, tak je tu jedna možnost. Mohou navštívit naše internetové stránky, na kterých naleznete opravdu vše, od článků, videí, fotografií, a spousty dalších zajímavostí. Přijďte se podívat, nebo počkejte na další příspěvek v tomto zpravodaji.

Další z článků, které byly otištěny v Haťském zpravodaji.


Autor: Zdeněk Janoš
člen výboru SDH Hať
03. 10. 2007

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať