Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Požár v Základní škole v Hati:

V podvečerních hodinách dne 5. 10. jsme v Hati mohli zaslechnout sirény několika hasičských vozidel. Ptáte se, co se stalo a kde? V naší Základní škole hořelo.

Jednotka z Hati, posílená o další jednotky z Šilheřovic, Markvartovic a dokonce i z Ludgeřovic vyjela k ohlášenému požáru v prostorách Základní školy. V objektu probíhala údržba šaten, která byla naplánovaná na odpolední hodiny, aby nebyla omezena výuka ve škole. Díky neopatrnosti dělníků při svařování došlo k požáru v prostorách šatny žáků nižšího stupně. Při pokusu o uhašení dělníci narušili plynové vedení a došlo k explozi. Ve škole v té době probíhal navíc večerní kurz a každodenní úklid tříd a tak došlo k uvěznění několika osob na obou pavilonech díky hustému kouři. Naštěstí v objektu byl duchapřítomný školník, který zavolal na linku 150 a nahlásil celou událost hasičům.

Po vyhlášení poplachu se členové jednotky z Hati shromáždili v hasičské zbojnici, kde se dovybavili potřebnými ochrannými prostředky a vyjeli oběma zásahovými vozidly na místo požáru. Na místo dorazili přibližně za 6 minut od vyhlášení poplachu. Za tuto dobu se stihli ze svých domovů dopravit do hasičské zbrojnice, obléct se do zásahových obleků a dojet na místo události. Již po příjezdu bylo vidět mohutný kouř od šatny žáků nižšího stupně. Naše cisterna byla na místě jako první a po zhodnocení situace velitelem bylo započat s likvidací požáru. Hasiči natáhli hadice až k šatně a začali s hašením přímo a také z žebříku. Druhé vozidlo zastavilo před školou a zasahující hasiči prováděli vyvádění osob mimo objekt, které se pohybovaly u vchodu do školy. Jelikož naše jednotka nedisponuje dýchacími přístroji a nemůže tím pádem do budovy, kde probíhá požár, tak bylo velitelem zásahu rozhodnuto hasit zvenku a provést prvotní vyvedení osob a průzkumem zhodnotit celou situaci. Naši hasiči tedy uzavřeli silnici pro příjezd další hasičské techniky, prováděli hašení z vnějších prostor, vyvádění osob a zřídili shromaždiště osob na hřišti, kde byly postupně odváděny osoby z objektu školy. Již za několik minut přijala na místo jednotka ze Šilheřovic, následovaná jednotkou z Markvartovic, které za použití dýchacích přístrojů započali s hledáním zraněných dělníků a také provedli evakuaci všech osob ze školy. V této činnosti jim také pomohli hasiči z Ludgeřovic, kteří zároveň prováděli průzkum v okolí objektu. Při provedeném průzkumu ve škole bylo hasiči nalezeno ohnisko požáru a také všichni dělníci. Dva z dělníků, kteří pracovali ve škole, byli těžce popálení. Jednalo se o popáleniny na rukou a na obličeji. Dále měli vážná zranění, jelikož byli odhozeni výbuchem. První z dělníků měl roztříštěnou ruku a druhý zlomeninu hrudního koše. Třetí z dělníků byl po chvíli nalezen mrtvý pod troskami zřícené střechy šatny. Jelikož se nedařilo zlikvidovat požár okamžitě, tak bylo velitelem zásahu rozhodnuto o rozšíření hasících míst. Hašení tedy probíhalo našimi hasiči od hřiště, hasiči z Markvartovic v objektu a také hasiči ze Šilheřovic ze strany od školky. Tato strategie byla úspěšná a došlo k likvidaci požáru. V průběhu hašení probíhala evakuace všech osob z objektu. Při prohledávání byly nalezeny dvě zraněné osoby, které měli zranění způsobené po uklouznutí na schodech při vzniklé panice po výbuchu. Tito a další zranění byli transportováni na shromaždiště osob, kde naši hasiči prováděli ošetřování a přípravu k převzetí zraněných lékařem. Po několika minutách se hasičům podařilo z objektu evakuovat všechny osoby buď přirozenou cestou, nebo na nosítkách na shromaždiště, kde byli následně podle potřeby ošetřeni.

Celá tato situace naštěstí probíhala pouze v rámci taktického cvičení 14. okrsku, o kterém hasiči dopředu nevěděli. Účelem tohoto cvičení bylo prověřit dojezdové časy jednotlivých jednotek na místo události, postupy a zásady při likvidaci rozsáhlejšího požáru, vyhledávání a transport osob a velký důraz byl kladem na poskytování první pomoci. Na závěr cvičení proběhlo krátké vyhodnocení a jednotky se vrátily na své základny.

Z pohledu vedoucího cvičení a dalších pozorovatelů bylo cvičení hodnoceno velice kladně a přínosně. Při této události bylo navíc vidět, že hasiči v průběhu roku absolvují různá školení a znalosti, kterých při nich nabyli, umí zužitkovat i při tak rozsáhlé události jako je požár základní školy.


Autor: Zdeněk Janoš
Člen SDH Hať.
14. 10. 2012

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať