Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

  Hasiči Hať
Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci.
 
1
Úvod SDH JSDH Galerie Soutěže Informace
content
SDH
SDH Hať - Sbor dobrovolných hasičů
SDH


Historie
Současnost
Has. zbrojnice
Osazenstvo výboru

Komentáře, články


Železní hasiči z Hati:

Tak jako v loňském roce, tak i letos se někteří naši členové zúčastnili fyzicky náročných soutěží TFA (Toughest Firefighter Alive - nejtvrdší hasič přežije). Cílem těchto soutěží je prověřit fyzickou a psychickou přípravu jednotlivých závodníků pomocí náročných disciplín. Mezi tyt disciplíny patří například roztahování hadic, překonání 2m bariéry, transport 80 kg figuríny, několik desítek úderů 10 kg kladivem na trenažéru, transport těžkého závaží a další. Závěrem většinou bývá výběh do výškové budovy a zdolání několika stovek schodů. To vše v plné "hasičské" polní. _Závodník je tedy oblečen v zásahovém obleku, má helmu, rukavice, zásahovou obuv a na zádech dýchací přístroj. Celkově tedy má závodník na svém těle navíc 20 kg.

V letošním roce naši hasiči započali sezónu na domácím závodě, který probíhal v prostorách Základní školy v Hati. Zde byly na hasiče závodníky připraveny klasické překážky a výběh absolvovali v objektu školy. Tento závod byl náročný hlavně díky počasí, kdy teplota vystoupla přes 35 stupňů a jakýkoliv pohyb v zásahovém obleku byl velmi náročný. Za náš sbor se závodu zúčastnili Miroslav Svoboda, Zdeněk Janoš, Čecháček Martin a David Žídek. Ze jmenovaných se nejlépe umístil Zdeněk Janoš, který se umístil na 5. místě. Vítězem této soutěže se stal mistr polské republiky v soutěžích TFA Zdzieblo Martin z Krakowa.

Další závod, kde jsme reprezentovali náš sbor, byla soutěž ve Strahovicích. Zde nás reprezentovali dva závodníci a to Miroslav Svoboda a Zdeněk Janoš. Zde se druhý jmenovaný umístil na druhém místě. Po dvou týdenní odmlce se konala soutěž v Horní Suché. Zde bylo pro závodníky přichystáno více disciplín a na závěr čekal závodníky výběh do budovy těžební věže František. V číslech to je pro představu 290 schodů, neboli 22 pater. Celou trať i s výběhem hasiči absolvovali v časech kolem 5 minut. Zde závodila opět stejná dvojice a to Miroslav Svoboda a Zdeněk Janoš. Miroslav Svoboda se umístil na 27. místě a Zdeněk Janoš na 14. místě. O měsíc později se konala soutěž v Ludgeřovicích, kde si poprvé vyzkoušel TFA disciplíny Lukáš Grabovský. Tato soutěž je ozvláštněna tím, že zde se soutěží ve dvojicích a jsou zde odlišné úkoly, které jsou každý rok jiné, a nelze se na ně připravit. Dvojice ve složení Lukáš Grabovský a Miroslav Svoboda se nakonec umístila na 14. místě a pro svou spolupráci při absolvování jednotlivých disciplín si vysloužili velký obdiv jak z řad soutěžících, tak z řad diváků. V měsíci říjen se konala ještě soutěž v Závadě, kde Lukáš Grabovský obsadil 19. místo, Miroslav Svoboda 13. místo a Zdeňkovi Janošovi se podařilo umístit na výborném prvním místě. Jako jediný z celé startovky dosáhl času pod 4 minuty. Vyvrcholením letošní soutěžní sezóny byla účast našich borců na finálovém závodu Poháru ředitele moravskoslezského kraje v Ostravě nazvaný TFA Ostravská Radnice. Tato soutěž je považována za nejtěžší v moravskoslezském kraji, neboť závodníci musí absolvovat silové disciplíny na náměstí před budovou Nové radnice a na závěr vyběhnout na ochoz radniční věže. Celkově musí zdolat 550 schodů. V nabité startovce účastníků z celé republiky a Polska se naši hasiči neztratili. Miroslav Svoboda se umístil s časem 08:05,97na 49. místě a Zdeněk Janoš s časem 05:41,22 na 22 místě. Vítězem této soutěže se poprvé stal již jednou zmiňovaný Zdiezblo Marcin, který dosáhl neuvěřitelného času 4:24,98.

Ačkoliv počasí již nepřeje těmto soutěžím, tak se naši hasiči zúčastní ještě jednoho závodu a to Železného hasiče v prostorách Vysoké školy Báňské v listopadu.


Autor: Zdeněk Janoš
Člen SDH Hať.
14. 10. 2012

Zpět na: Články, komentáře


copyright© SDH Hať